Какво е това Интернет Маркетинг

Какво е това Интернет Маркетинг

Какво е това Интернет Маркетинг?

 

Около понятието Интернет Маркетинг (онлайн маркетинг) се вдига много шум през последните няколко години. Придаването на важност на онлайн маркетинга е напълно оправдано. Все повече бизнесмени и видни маркетолози използват термини като: SEO, copywriter, SEO copywriter, content management, e-mail marketing, keyword research, content management, social media, affiliate marketing, online advertising, online reputation и т.н. Често обаче се забравя, че всички тези термини са  просто инструменти, които имат една единствена цел …  да се достигне до клиента (потребителя). Инструменти, които би трябвало да се използват заедно, а не всеки сам за себе си.

Нека да уточним:

Маркетингът (на английски: marketing — продажба, търговия на пазара) е традиционно сбор от дейности, които са насочени към създаване на рентабилност в работата на предприятието чрез обмен. Те се използват за насочване на потока на продукти и услуги от производителя до потребителя (потребител, клиент, клиентела).

Според последното определение на American Marketing Association (AMA), „маркетингът“ е организационна функция и съвкупност от процеси за създаване, комуникиране и предоставяне на стойност за потребителите за управление на взаимоотношенията с тях по начин, по който се облагодетелства организацията и всички свързани с нея страни.

Маркетинг — Уикипедия

Казано възможно най-семпло за разбиране: онлайн маркетинга може да бъде дефиниран като „рекламна дейност в интернет” или „интернет обмен”.

Интернет маркетингът има много инструменти. Сред най-дискутираните са:  SEO (оптимизация за търсачки), социални медии и блогове, онлайн реклама, електронни пощи, управление на репутацията и т.н. И отново нека да подчертаем, че всичко това са инструменти, които имат една цел – привличане на повече клиенти с цел увеличаване на печалбата (под печалба не се има предвид само парична).

Боравенето с инструментите на Интернет Маркетинга могат да привлекат клиенти и печалби, а умелото им използване могат да гарантират дългосрочни, стабилни и печеливши резултати за бизнеса.

Често се казва, че онлайн бизнеса няма нищо общо с традиционния маркетинг. Но това не е точно така. Традиционният маркетинг и солидна основа, която не бива да се забравя и без която интернет маркетинга би заприличал на сапунен балон. В никакъв случай Онлайн бизнеса не трябва да забравя класическите, основните техники за Маркетинг, тези „стари” техники трябва да бъдат малко по-гъвкави, по-креативни и по-отворени за новото – „всяко ново е добре забравено старо”.

Защо онлайн маркетинга е толкова важен?

Всеки занимаващ се с маркетинг е наясно какво представляват 4-те „P”:

  • Product продукт или услуга
  • Price цената (стойността) на този продукт. Цената не е задължително да бъде парична.
  • PromotionПромотиране  на продукта или услугата.
    Place – Мястото и начина, по които продуктът ще се бъде разпространяван.

Тази четворка безспорно е в сърцето на всяка маркетингова стратегия, но тук липсва нещо, и то нещо съществено! Липсва най-важното – Хората. Днес хората са свързани помежду си повече от когато и да е. Това е основният елемент, които отличава традиционният от интернет маркетингът. Елементът, който определя пазарите:

  • Хората решават дали харесват даден продукт;
  • Хората решават дали харесват цената на продукта;
  • Хората решават дали одобряват начина му на реклама (PR);
  • Хората решават дали мястото (или начина) за закупуване е удобен…

Може би вече се досещате защо онлайн маркетинга е толкова определящ?

И още ако интернет пазара до преди няколко години беше гладен за онлайн стоки, то днес въпроса не опира в това „да сме първите”, а в това „как да оцелеем сред многото.”.

Причина за краха на много бизнеси днес е невъзможността им да се приспособят към новостите. Всяка една маркетингова стратегия би била обречена ако подценява силата на промените. Но тук е на лице и другият полюс – моделът „онлайн милиардер от 0-та” сега е по-актуален от всякога.

Дали вие ще сте бъдещия уеб милиардер или фалирал – зависи от вас и от правилното използване на онлайн инструментите.

Убедена съм, че колкото повече опознавате онлайн маркетинга, толкова повече ще го обиквате.

Защо ли?

Той може да доведе до редица възможности, които липсват при традиционния маркетинг. И не само! Тук резултатите са моментални! Резултати, които мога да бъдат наистина грандиозни!

2 replies
  1. Янка Давчева
    Янка Давчева says:

    Много ми хареса стила и тона, с който се излъчват посланията! Така е написано, че да бъде разбрано и полезно, благодаря!

    Отговор
    • Нина Керемедчиева
      Нина Керемедчиева says:

      Много Ви благодаря за милия коментар.
      Материалът е писан преди доста време, но се смптам, че и днес е полезен.
      Искрено се надявам да ми остане малко време да попиша и да споделя нови впечатления и знания от областта.

      Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *